Gitaarles

Gitaarles in Heelsum

De gitaar is een instrument waar je zowel een melodie als akkoorden op kunt spelen. Iedere muziekstijl kent eigen manier van spelen. Een jazzgitarist speelt heel andere akkoorden dan bijvoorbeeld een rockgitarist en heeft ook zijn eigen manier van soleren of improviseren. Zowel de elektrische als akoestische gitaar (staal- en nylonsnaren) wordt veel gebruikt in pop, rock, funk, latin en blues. Op een akoestische gitaar kun je liedjes bij het kampvuur begeleiden en op een elektrische gitaar kun je scheurende rocksolo’s spelen. Vraag je leraar om advies als je nog niet zeker bent van je keuze.

Je kunt beginnen op elektrische gitaar of een akoestische gitaar. Om te beginnen is een akoestische wel goedkoper. Later kun je makkelijk overstappen.

Je kunt kiezen voor individuele lessen maar er is ook ruimte voor kleine groepjes. Het is leuk om met anderen samen te spelen. Het werkt stimulerend en is ook gezellig. Het voordeel van individuele lessen is dat ze zijn aangepast aan jouw leertempo en interesse.

Leeftijd

Vanaf ongeveer 8 jaar, maar jonger kan soms ook. Je begint dan op een kleinere 3/4 of 7/8 gitaar.

Je bent overigens nooit te oud om te beginnen!

Lesinhoud

De lessen worden ingericht naar de muziekstijl die je leuk vind maar je maakt ook kennis met andere stijlen en technieken. Bijvoorbeeld improviseren, op je gehoor solo’s of akkoorden uitzoeken van liedjes, kennis van notenschrift en theorie. 

Kinderen werken ook uit een lesboek. Hieruit wordt de basis van het noten en akkoorden spelen aangeleerd, maar er is ruimte voor uitstapjes, eigen inbreng en muzikale voorkeur.

Als je wat ouder bent dan kunnen we meer uitgaan van wat je wilt leren. (bijv. rocken, leren improviseren, lied begeleiding, noten leren lezen etc.)

Lestijden spreek je af met de docent. In het begin is een half uur per week raadzaam maar een ander lesfrequentie is in overleg ook mogelijk.

Ouders

Het is raadzaam om (jonge) leerlingen te begeleiden bij het oefenen. Dit kan door goede oefenafspraken te maken en de leerling te stimuleren door bijvoorbeeld bij het oefenen aanwezig te zijn en te luisteren. In principe kunnen leerlingen zelfstandig studeren maar werkt de aanwezigheid en ondersteuning van ouders erg positief.

Studeren

Gitaar leren spelen leer je niet alleen in de les. Oefenen is nodig! Als je regelmatig met je instrument bezig bent, of met muziek in het algemeen, leer je het snelst. Liever iedere dag 15 minuten dan 1 keer per week een half uur. Probeer een vast deel van de dag te oefenen. Bijvoorbeeld iedere dag na het eten of na schooltijd.