Ik sta altijd open voor samenwerking met musici, dichters, dansers en andere kunstuitvoerders. Ik vind het interessant en spannend om samen het diepe in te springen en te kijken wat er ontstaat wanneer je elkaar ontmoet in de muziek zonder strategie, verwachting en muzikale vorm.
Hieronder enkele improvisaties die ik speelde voor de Livin’ Music improvisatiebijeenkomsten.
Ik mocht de boekrecensie door MergenMetz van het boek Wat zingt daar? – geschreven door Dick de Vos met illustraties van Elwin van der kolk – muzikaal omlijsten met mijn interpretatie van een aantal mooie vogelgeluiden.
Bron: Merg en Metz
KNNV, Sovon en Vogelbescherming staan gezamenlijk aan de basis van het boekje ‘Wat zingt daar?’, geschreven door Dick de Vos. Dat staat garant voor kwaliteit.
Het is misschien geen erg diepgravend werkje (daarvoor wordt verwezen naar de Veldgids Vogelzang, ook verschenen bij KNNV). Er worden ‘slechts’ ongeveer 50 vogelsoorten beschreven. Maar dat zijn voor velen van ons wel de meest relevante, omdat ze vrij algemeen voorkomend zijn, en goed, dan wel bijna alleen, te herkennen zijn aan hun zang. Bijvoorbeeld omdat ze zichzelf nauwelijks laten zien. Of omdat ze fysiek ontzettend lijken op een andere vogelsoort.
Prachtige illustraties (gemaakt door Elwin van der Kolk), een verhelderende zangsleutel, en een uitgebreide inleiding over waarom vogels zingen maken het boekje compleet. Het is ook nog eens zeer leesbaar, mede door lichtvoetig taalgebruik en hier en daar een anekdote. En het laatste pluspunt: er zijn stukjes poëzie opgenomen. Erg leuk.
Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Ik ben opgegroeid met vogels en visueel een redelijke vogelaar. Geluiden vind ik echter behoorlijk moeilijk. Muzikaal ben ik ook al niet, dus het naspelen van de notenbalken is voor mij niet direct de meest logische optie. Ik wilde dat ik het kon… Helaas, geluids-notities van het kaliber ‘witu, witutju, tititititi, prrr, titititit, tji, prrr, tie’ (de winterkoning) helpen me ook meestal niet echt vooruit.
Gelukkig vonden we musicus en gitaarleraar Sander Eggen bereid om de notenbalken te spelen – eerst in de lossen tonen en daarna zijn interpretatie.